Waarom hebben we een hoogwaardige façade nodig?
Thermische efficiëntie en gebruikerscomfort zijn twee van de belangrijkste elementen van modern gebouwontwerp. Niet alleen zijn er aanzienlijke financiële voordelen verbonden aan het exploiteren van een efficiënt gebouw, maar moderne voorschriften en de marktvraag naar gebouwen met LEED-certificeringen en andere milieuaccreditaties dwingen ontwerpers om een ​​grote focus op efficiëntie te leggen. Er is ook een toenemend bewustzijn over de behoefte aan moderne interieurs die lenen voor het comfort, de gezondheid en de productiviteit van inzittenden. Hoewel deze twee vereisten mogelijk niet met elkaar verband houden, zijn zowel de efficiëntie als het comfort van de bewoners sterk afhankelijk van de façade van het gebouw. Gezien deze invloed moeten gevelprestaties vroeg in het architecturale ontwerpproces een belangrijke focus zijn om een ​​evenwicht tussen esthetiek, thermische en energie-efficiëntie en het comfort van de inzittenden te waarborgen.

glass-facade

Moderne architecten en ontwerpers begrijpen deze behoefte aan evenwicht. Maar het vinden van een evenwicht tussen esthetiek en prestaties kan een uitdaging zijn als er een gebrek aan bewustzijn of begrip is van de parameters die deze uitkomsten beïnvloeden. Een goed begrip en gebruik van de modellering van gebouwinformatie stelt ontwerpers in staat vanaf het begin van het project rekening te houden met façadeprestaties en vindt snel de balans tussen prestaties en esthetiek om het potentieel voor dure herontwerp van de late fase te verkleinen.

Effect van gevels op het comfort van de bewoners Aangezien gebouwen specifiek zijn gemaakt voor mensen om te werken en te wonen, is het geen verrassing dat ze moeten worden ontworpen volgens de behoeften van hun bewoners. De gevel is een van de belangrijkste invloeden op de gezondheid, het comfort en de productiviteit van de bewoner, omdat deze rechtstreeks de hoeveelheid natuurlijke verlichting en passieve warmtewinsten regelt die het interieur van een gebouw binnenkomen. Daarom moet het gewenste gebruik van de binnenruimte worden begrepen voordat het ontwerp begint, zodat geschikte verwarmings- en verlichtingsdoelen kunnen worden vastgesteld. Overwegingen zijn factoren zoals privacy of landschapsvereisten en wanneer kamers bezet zijn. De gevel moet voldoende natuurlijk licht aan het interieur geven zonder de ruimte te overbelichten of pijnlijke blikken te creëren. Door de verdeling van de beglazing over de gevel en de eigenschappen van de gebruikte beglazingen aan te passen, kunnen architecten rekening houden met de gevarieerde lichtomstandigheden die bewoners ervaren in de loop van een dag en het hele jaar door.
Naast verlichtingscomfort moeten ontwerpers ook rekening houden met het thermische comfort van de inzittenden. Omdat beglazing aan de gevel van een gebouw wordt toegevoegd, ervaren bewoners een hoger niveau van thermische zonne-energie, wat ongemak kan veroorzaken als ze niet goed worden geregeld. Deze effecten zijn vooral merkbaar rond de omtrek van het interieur, waar bewoners vaak worden blootgesteld aan direct zonlicht. Om zonnewarmtewinsten te regelen, kan de hoeveelheid beglazing op het gebouw worden aangepast en kan fritten aan het glas worden toegevoegd om de zonne-energieoverdracht te verminderen.

facade

Een derde oplossing is om de schaduwelementen rond het gebouw te wijzigen. Natuurlijk groen kan bijzonder effectief zijn in deze afdeling. Niet alleen verfraait het de buitenkant, maar planten die hun bladeren afwerpen, kunnen schaduw bieden in de zomer en de zon het gebouw in de winter laten verwarmen voor een betere thermische efficiëntie onder alle omstandigheden. Juiste controle over warmteschommelingen maximaliseert het comfort van de inzittenden en minimaliseert de noodzaak om later airconditioning en zonwering toe te voegen, waardoor de controle van de ontwerper over de esthetiek verder wordt vergroot.